sâmbătă, 13 februarie 2010

Moarte la Vancouver !

Nu ştiu câţi dintre voi ştiţi, sau pe câţi interesează, dar au început Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver. Şi au început cât se poate de prost: vineri, în timpul antrenamentelor de la proba de sanie, sportivul georgian Nodar Kumaritashvili a suferit un accident mortal. Acuma, nu cred că aţi auzit vreunul de el, poate doar cei care urmăresc sporturile de iarnă. Eu unul nu am auzit de el până nu am citit azi ştirea pe un site românesc de sport al cărui nume nu vreau să-l spun pentru că site-ul mă dezamageşte foarte tare şi nu vreau să-i fac reclamă. Ideea postului de azi este de a vă relata pe scurt cam care e faza cu accidentul ăsta şi de a vă cere părerea. Pentru că sunt curios ce credeţi.
Aş fi vrut să vă arăt filmuleţul cu accidentul, dar este destul de brutal şi mai bine vă las să-l căutaţi voi dacă vreţi să vedeţi un asemenea accident. Într-una din curbe, unde se pare că viteza atinge 140 km/h, sportivul a pierdut controlul şi a zburat pur şi simplu de pe sanie, izbindu-se de un stâlp. Au venit rapid medicii, dar nu au mai putut face nimic, sportivul pierzându-şi viaţa.
Şi acuma, discuţia. Cine de vină? Ancheta oficială spune că de vină este sportivul. Că nu a "pilotat" bine, că nu a apreciat bine viteza, curba, etc. Se muşamalizează ceva? Sau au dreptate? Unii spun că ar fi pista şi organizatorii de vină. Cu o zi înainte, au avut probleme doi sportivi români. Or fi fost tot ei de vină că nu au ştiut să piloteze. Ştie cineva să piloteze acolo? Bănuiam că sunt totuşi sportivi buni dacă au ajuns la Olimpiadă, dar poate că acuma oricine poate ajunge, cine ştie... Alţii spun că trebuia pusă o plasă (cum se procedează la schi), dar oare ajută o plasă la vitezele alea? Se poate vorbi mult despre ce se putea şi ce nu se putea face.
Aştept părerea voastră despre accident. Cine credeţi voi că a fost de vină. Şi de ce.
(sursă poză/photo source: Gazzetta dello Sport) 

Un comentariu:

  1. Plecand de la faptul ca sunt Jorurile Olimpice de Iarna, am pretentia ca totul sa fie la cel mai inalt nivel de profesionalism, de la cei mai performanti sportivi pana la cele mai sofisticate sisteme de siguranta pentru sportivi (echipament, partii, piste, etc). Pistele de sanie, de exemplu, presupun ca au fost proiectate de la inceput pentru a asigura siguranta, au fost testate si iar testate, au fost analizate de experti, au fost facute calcule in functie de viteza, greutate, forte G, etc, astfel incat in orice conditie, orice s-ar intampla, sa se reduca la 0 riscul de accidente mortale. Pe de alta parte, la fiecare competitie se fac tot felul de analize sportivilor, deci se stia de la inceput fiecare ce greutate are; de asemenea se stiau parametrii extremi ai pistei, pana unde poate face fata. Ma gandesc ca sportiv, ai incredere ca partia este sigura, astfel incat poti sa-ti pui la incercate toate fortele pentru a scoate un rezultat cat mai bun. De asemenea esti constient ca te poti accidenta, daca faci miscari gresite, dar totusi de la gandul ca te poti accidenta pana la gandul ca la cea mai mica greseala esti mort.... TRIST .... Din imaginile vazulte la TV, nu pot sa-mi dau seama, de ce nu s-a acoperit cu ceva partia, cum de se permite ca oricine in orice moment poate zbura de acolo. De ce se poate zbura dintr-o astfel de partie daca a fost proiectata ca la carte ? De ce exista stalpi de sustinere in exteriorul partiei, daca se poate sari de pe ea ? Unde s-au gandit organizatorii ca poti ateriza daca zbori de pe partie ?! De ce stalpii nu au sisteme de amortizare ? De ce se permit atingerea unor viteze impresionante pe partie ? Nu cumva dorim prea mult extrem, prea mult show, incat omitem siguranta ?
    Consider ca vina in proportie 100% revine organizatorilor.

    RăspundețiȘtergere